УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ В СУ „ХРИСТО ЯСЕНОВ“

DSC 0002

На 30 октомври в СУ „Христо Ясенов“ екип от сдружение „Българска история“ представи на ученици и учители подвизите на нашата армия през Сръбско – българската и Балканската война.

По един по-различен и по интересен начин Марио Мишев, Иван Кънчев, Мартин Стаматов и Веселин Асенов разказаха интересни и не до толкова познати факти на учениците. Момчетата разказаха за начина, по който те са започнали да харесват историята, а именно разкази, които те са слушали още от деца от техните баби и дядовци. Марио Мишев сподели, че историята трябва да я усетиш, защото именно тя е неразривно свързана с теб, с твоето семейство.

Българската история е лична и може да ти покажа как хората са живели в едни по – сложни времена от нашите. Етрополе и СУ „Христо Ясенов“ е първото училище, което посещават представителите на сдружението „Българска история“. Поводът на посещението е проектът „Българското военно чудо“. Това бе и темата, която представиха Марио и Иван пред над 100 ученика и учители.

След Освобождението на България, нашата страна не се освобождава изцяло, тоест земите населени с българи остават извън пределите на Княжество на България. Това са земи в Македония, Сърбия, Румъния         , Османската империя и други. Каузата на българите след това е да направят всичко възможно след това е да приобщят тези българи към българските територии и да завзимат тези земи. Това е основната причина в следващите 50-60 години България да попадне в 5 войни, което и изключително препятствие и предизвикателство пред народ, който тукощо се е освободил. В тези 5 войни българския войник показва истински чудеса в храброст, макар често политическия елит да сбърква в своите решения, войника винаги защитава страната си както трябва. Именно това българско военно чудо показаха на учениците. Чрез прекрасни клипове, който изгледаха присъстващите те научиха много нови неща.

Първият клип, който бе изгледан е от Сръбско – българската война, която пресъздава Сливнишката битка – най – известното сражение от тази война, тази война я наричат още „Войната на Капитаните срещу Генералите“. Следваща война, която бе представена също по един интересен и различен е начин е Балканската война и подвига наречен още „Родопската шипка“.

Директорът на СУ „Христо Ясенов“ Мила Манчева изказа благодарностите си към тези млади хора, които споделиха своите истории и представиха всичко по един интересен и различен начин.