ПГ „ТОДОР ПЕЕВ“ – ГРАД ЕТРОПОЛЕ ПОЧЕТЕ СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

DSC 0050

С поднасянето на букет в знак на почит и уважение пред паметника на Тодор Пеев започна официалната част по повод празника на ПГ „Тодор Пеев“ – град Етрополе. За втора поредна година Професионалната гимназия отбелязва своя Патронен празник на 26 октомври, когато Православната църква отдава почит на Свети Димитър. Димитровден е един от най – големите празници, на който не празнуват само хората носещи името на светеца, а и занаятчиите в България. Приветствие към всички присъстващи отправи Десислава Найденова – Директор на ПГ „Тодор Пеев“. Г-жа Найденова разказа за избирането на датата, на която те да отпразнуват своя Патронен празник, а именно това, че тя не е случайна. Повече от 100 години в училището са се обучавали и учили на занаят и професия поколения български ученици, не само то нашата община. „Примерът на нашия Патрон е най – добрият, който можем да имаме, защото той е един от достойните етрополци!

Живял и творил в най – трудните години в историята на България. Учител, народен будител, благодетел, просветител, книжовник, съратник на Ботев и Левски! Гордост на всички етрополци! Това е даскал Пеев! Въвежда нови методи на обучение, обръща внимание на екскурзиите, прави посещение по домовете, а на любознателните той разказ все повече и повече.“, бяха част от думите на г-жа Найденова за просветителя Тодор Пеев. Директорът на училището пожела на всички здраве, дръзновение и хубав живот изпълнен с добро и красота! Бъдете вдъхновители, мечтатели, деятели! Бъдете добри хора!

Мероприятието бе уважено от заместник – кметовете на Община Етрополе г-жа Росица Христова и инж. Стефан Борисов, г-жа Росица Иванова – началник отдел „СПСТ“, г-жа Наталия Цветкова – Директор на Исторически музей – град Етрополе, гости и граждани.

След приветствието на директора, г-жа Камелия Стаменова – учител по История и цивилизация в ПГ „Тодор Пеев“ представи презентация показваща живота, работата и дейностите на Тодор Пеев през годините.

В ролята на Тодор Пеев се бе превъплътил Иван Чиков, на сцената бе представен откъс от това как Тодор Пеев получава писмо от неговия най – добър другар Христо Ботев. След прочитането на писмото имаше състезание, където трима ученика трябваше да отговорят на 5 въпроса свързани с живота и делото на Христо Ботев.

Думата бе дадена на членовете от РК „Традиция“ – град Етрополе , които представиха на учениците и ги запознаха с оръжия и униформи свързани с Освобождението на България.