село БРУСЕН

Brusen-SF-4Кмет на  с.Брусен

ИВАН НИКОЛОВ ЙОРДАНОВ

телефон 07103 -2221


 Село Брусен се намира в полите на Стара планина, на границата между Етрополския и Тетевенския Балкан, на 18 км североизточно от Етрополе и на 96 км от София. Брусен е едно от най-живописните села, не само в етрополска община, но и в Софийска област. Надморската му височина е 540 метра. Най-високата точка на землището е местността Тръсишето — 1250 метра. На изток граничи с Полатен и Черни вит, а на запад със село Лопян, на север с Малки Искър и Голям извор, а на юг със село Ямна.

 В най-високата част, която е вододелното било на Стара река и река Малки Искър (там се намират тракийската крепост „Чертиград“, местностите „Лескова вода“ и „Просеката“) снежната покривка е обилна-от 160 см. до 200 см.

Надморската височина на най-високата част в планинския район е 1436 м

село БОЙКОВЕЦ

 P3300143 Кметски наместник с.Бойковец

Иван Иванов Гергов

телефон 0720 6 2203


 

В Бойковец има много природни забележителности. Над селото е разположена местността Шиндарник а. Едно от най-известните места е Въртешката, където са се провеждали боеве за освобождаването на България от турско робство. Има паметна плоча, увековечаваща тези битки. Също така оттам минава стария римски път за София "Калдрама"

 

село ЛОПЯН

IMG 0089

Кмет на  с.Лопян

ЦВЕТЕЛИНА ПЕТКОВА ЦАКОВА

телефон 07102- 2320

 

Цветелина Петкова Цакова

телефон 07102- 2327

http://www.lopyan.com


  Село Лопян се намира в подножието на северните склонове на Средна Стара планина – на североизток от гр. Етрополе и на запад от гр. Тетевен. Административно се числи  към Софийски окръг. В миналото, преди 09.09.1944 г. е било в Плевенски окръг, а преди и през време на Турското робство се е числяло към Ловешки окръг и Ловешкото воеводство. Селата Лопян и Ямна имат едно общо землище. Село Ямна е било махала на Лопян. Същото е младо селище, заселено на сегашното си местоположение след освобождението на България от турско робство и главно в началото на ХХ век и след Първата Световна Война. Ямна е обособено като селище през 1964 г.
Теренът в голямата си част на землището е планински и полупланински, съвсем малка част е равнинен – под селото.
Най-високата част над морското равнище е върхът Свещи плаз, 1889 м., а най-ниската е местността Лъга, към 400-450 м. Селото има средна надморска височина около 500 м., а землището – 1000 м.

 За повече информация: http://www.lopyan.com

 

село ЛЪГА

 Кмет на с. Лъга

Николай Найденов Йотов

телефон 07104-2320


Село Лъга се намира на 5 км североизточно от град Етрополе. Селото е разположено в планински район, по живописното дефиле на р. Малък Искър, в полите на Етрополска Стара планина.

 

село РИБАРИЦА

 Кмет на с.Рибарица

КАЛИНА МЛАДЕНОВА НИНОВА

телефон 0720 6 2242

 


 

 

село ЯМНА

Кмет на с. Ямна

ДЕТЕЛИНА ВАСИЛЕВА НИКОЛОВА

телефон 07106 - 2320


Село Ямна се намира в Стара планина, на 10 km източно от град Етрополе и на толкова северно от връх Свищи плаз. През Ямна се минава, ако от Етрополе се тръгне за Дивчовото или по алтернативния третокласен път през Черни Вит за Тетевен (излиза се на първокласния път между Тетевен и село Гложене).

Ямна се състои от няколко махали: Падеш, Златичора, Спиловица, Зебровица и др. В околностите на селото има множество красиви местности, които привличат туристи от цялата страна. Също така там протича и малката планинска река Злата.

В горите около Ямна живеят множество животински видове

 

село МАЛКИ ИСКЪР

 Кмет на кметство село Малки Искър

Марин Цветков Маринов

телефон 07105 -2221

 


 

Селото е образувано през 1963 г. след сливането на населените места Лопянски ханове (част от с. Лопян) и Хановете (Брусенски ханове - част от с. Брусен