УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ „МОЯТ ГРАД ОТ ДНЕС Е СВОБОДЕН“

DSC 0109

Едно от поредните мероприятия посветено на Освобождението на Етрополе бе ученическо състезание „Моят град от днес е свободен“. То се проведе на 23 ноември в Малкия салон на НЧ „Тодор Пеев – 1871“, град Етрополе. Състезанието бе открито с песента „Хубава си моя горо“, която бе изпълнена от Детска вокална група при СУ „Христо Ясенов“ с ръководител г-жа Цветелина Овчарова.

Гости на мероприятието бяха г-жа Росица Христова и инж. Стефан Борисов – заместник – кметове на Община Етрополе, г-жа Росица Иванова – началник отдел „Социални политика, спорт и туризъм“, директори на институции и учреждения.

В състезанието участие взеха ученици от СУ „Христо Ясенов“, ПГ „Тодор Пеев“, ОУ „Христо Ботев“ – град Етрополе, ОУ „Христо Ботев“ – село Лопян, ОУ „Георги Бенковски“ – село Малки Искър.

Състезанието се проведе в три кръга. В първи кръг участниците показаха своите знания, наблюдателност, концентрация и умения за работа в екип. На всички присъстващи бе представена презентация от Венета Мишева от Исторически музей – град Етрополе на тема „Етрополе в летописа на Руско – турската освободителна война 1877-1878 г.“ На отборите бяха раздадени лист с 10 въпроса, които бяха от презентация и в рамките на 5 минути трябваше да дадат отговор. Във втория кръг всяко училище имаше на разположение по 3 минути да представи своя творческа изява, посветена на Освобождението на Етрополе. В последния, трети кръг състезателите подредиха пъзел – стихотворение за три минути по правилен начин, а това бе стихотворението на нашия съгражданин Георги Билев – „Балада за освободителите“.

Състезателите бяха оценявани от комисия в състав: Председател – Росица Христова и членове: Росица Иванова и Наталия Цветкова.

В състезанието освен отборите, участие взе и публиката, като тя трябваше да отговоря на въпросите от викторината на отборите. За всеки верен отговор имаше и предметна награда.

Наградите в крайното класиране бяха връчени от заместник – кмета на Община Етрополе инж. Стефан Борисов.

Г-жа Христова поздрави участниците за доброто представяне и им благодари, че са се включили в отбелязването на 140 години от Освобождението на град Етрополе.

Крайното класиране по отбори:

1 място – СУ „Христо Ясенов“ – град Етрополе;

2 място – ОУ „Христо Ботев“ – град Етрополе;

3 място – ПГ „Тодор Пеев“ – град Етрополе;

4 място – ОУ „Георги Бенковски“ – село Малки Искър;

5 място – ОУ „Христо Ботев“ – село Лопян.