Поздравителен адрес по случай 140 години от Освобождението

1456231668 new

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

УВАЖАЕМИ ГОСТИ,

Позволете ми като Кмет на Oбщина Етрополе да Ви приветствам с днешния празничен ден – Освобождението на град Етрополе от османско владичество.

Изминали са 140 години от историческия 24-ти ноември на 1877 година. Съдби на обикновени хора и достолепни генерали, съдби на млади и стари са преплетени в тази дата.

На 24-ти ноември 1877 год., след тридн евни боеве, руските части, командвани от генерал Дандевил влизат тържествено в Етрополе. Паметни ще останат боевете за овладяване на турските позиции при Острома, Падеж, манастира „Света Троица” и Прогон. На 25-ти ноември етрополци тържествено посрещат генерал Гурко. Пред събралото се множество в църквата „Свети Архангел Михаил”, етрополският учител Илия Вълчев произнася слово на благодарност.

В ден като днешния повече от всякога сме горди, че сме потомци на славен и борбен народ, че нашите предци не стояха настрана в тази велика битка.

Днес, в деня на Освобождението, нас ни обединяват чувства на признателност и почит към святото и героично дело на българи и руси, дали живота си за свободата. Обединява ни отговорността за бъдещето на Етрополе. Само с общите ни усилия и съпричастност, и в празници и в делници, ще съградим съвременен дом за нашите деца, такъв, какъвто го желаем.

Обичайте Етрополе, нека работим заедно за доброто на нашата Oбщина.

Пожелавам Ви здраве, благополучие и успех във всичко, към което се стремите.

Честит празник!

С уважение,

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ: /п/